Pages

NAJNAJAKIA BLURGG

Di sini aku coret,lakar,conteng,lukis,catat,tulis,leter,bebel,sindir,ukir,pahat,tekap,warna cerita hidup aku

Friday, March 18

Wonder

Just a quickie.
As a student who studies chemical, I'm thinking of how powerful God is when He sent destruction to Japan.




Solid: He shook the Japan's land at 8.9 richter
Liquid: He washed Japan's shore with tsunami
Gas: He's giving more test to the Japanese by radiation in the air they breath
e





Yup, all three phases.
God Almighty. We are just a worthless pigments in the universe so vast.



Pray to God, for Japan.

Wednesday, March 16

Pulang

Terlalu lama rasanya aku melupakanmu
Kutinggalkan kamu tanpa sedikit sesal
Tapi tetap kauhadir jua dalam hidupku
Menawar kasih dan cinta yang kekal

Tapi ku angkuh
Kutolak jauh
Cintamu yang sungguh
-
-
-
-
-
Lalu kukeluh


Tiada lagi kelibat kasih darimu
Tiada lagi pengisi masa dukaku
Tiada lagi sang pemberi teduh
-
-
-
-
-
Laluku keluh

Tak keruan tiada tujuan
Tiada panduan ke mana berjalan
Hilang jejak waktu
Melangkah seribu batu
Mencari cinta darimu
-
-
-
-
-
Tuhan, aku rindu kamu!

Tuesday, March 15

Jauh

Semalam satu mesej sampai dari bumi Madinah ke handphone aku di bumi Malaysia. Emak mesej. Katanya...




"Aja, ari ni mak bertolak ke Mekah dari Madinah.
Cuaca kat sini sejuk, kulit jadi kering.
Doakan moga kami sihat-sihat saja
dlm keadaan cuaca sejuk begini,
yang terpaksa pakai baju tebal siang malam ni.
Belajar elok-elok, kat Raudah di Madinah ni
Mak dah mendoakan kejayaan Aja dlm mengejar cita-cita.
Moga Allah kabulkan."





The first thing that popped into my head was the picture of Emak shivering in that cold weather. She's thin and old. I can say that she's a sejuk-phobic, anti-sejuk, warmth-seeking, cold-despising mother =p
She can't even take the coldness of kampong nights, what else a constant weather like that. Hope she's doing okay. She has to because I need that kurma, air zam-zam and kopiah murah =p


*jerit* Emak, happy beribadah di Tanah Mekah!!!


p/s: Nasib baik cita-cita aku bukan jadi penyanyi =D

p/s2: Don't you ever dare laugh or even use my nama manja
[which is sweet, I know]. Aja is exclusive for Emak only, you got that? Kalau gelak gak, aku soh mak aku doakan korang cirit-birit. Doa kat sana makbul tau... =p

Saturday, March 12

Bala: Japan Earthquake and Tsunami

bila earthquake: lari ke ground floor
bila tsunami: lari ke top floor
that's all us human can do



Thursday, March 10

Kejar!!!

Kalaulah aku cepat sikit je, taklah kena tinggal dek bas W** 4893... Yes, I even can read the nombor pendaftaran of that bus. I was that close of catching and getting into the bus.

Begini ceritanya; Aku set alarm phone untuk berbunyi pukul 3:45 petang supaya aku sempat bersiap beg dan naik bas ke Shah Alam pukul 4:30 petang.

Took an evening nap.
-
Few sweet dreams.
-
Woke up.
-
Look at the time.
-
-
-
-
-
"Crap, it's 4:43 petang!"


Reached my phone, frantically called my friend for help. They went freaked out [more than I did]...Few nervous laughs, then I heard another friend's voice at the background, "Aku hantar, aku hantar..."
And it's raining outside [now that's why I overslept! ]

Grabbed any grab-able clothes, shoved them hard into a bag-pack and made my way to the door. Urgh! the computer! Masuk balik, tutup main switch. There's no time for proper shut down. Damaging the CPU and whatnot, who cares...

Got on the motorcycle, he sped like he's the one who need to be on the bus. I was praying for my life the whole time, it's raining for God's sake! [thank you for that Zizan. Terharu kot! Thank you]
Cilok here and there, I said to myself..


I'm not gonna make it in time.
-
I am so not gonna make it.




Arrived at the ticket counter (after waiting in line for two minutes), with no hope at all I asked,

"Kak, bas ke Klang ni dah jalan belum?"

"Tunggu kat bawah jejantas tu. Eh, awak ni lambat ke??? Cepat pergi!"

Tengok balik kat tiket: 4:45 petang. What the hell? I thought it was 4:30 petang! There's hope! So, gracefully I walked to the jejantas 50m away (selipar dah haus gila,kang lari,jatuh, malu). Gracefully.

Then, there it was, the bus, already giving a signal to enter the highway, and it was a stone's throw away. Aku pun tanpa menghirau malu, melambai macam orang gila dekat bas tu. You can already guess the rest of the story: It didn't stop. It took off like I wasn't even there. People set their eyes on me, a pity look maybe. Segannyewwwww... And the rain added some extra drama to it. Wet, embarrassed and dissapointed- it can't get any more depressing.

So, now I'm waiting for 9 malam to come for the next bus. Damn, I can eat for 3 days+ for that wasted money. And looking back, I don't know which part should I regret most:

1- The part where I took a nap

2- The part that I set the alarm at 3:45 pagi. Yes not petang,Pagi. [Demmit who created 12/24 hours system, I'm confused!]

3- the part that I lose hope. Betullah ustaz aku cakap, setiap perkataan tu doa. Kan dah really not make it.

4- the part that I went to the counter first. Nasib baik kakak tu muka jernih.

5- the part that I used a selipar haus. Gracefully Naja. Gracefully.

It's 7:54 malam now. Yes, I've double-checked.Malam. Aku kena alert dan sekarang aku ada masa untuk kemas beg properly.

And you don't have to remind me, I know:

Naja
You.Better.Not.Sleep.




p/s: Thanks to all my friends who had been so concern. walaupun gagal misi mengejar bas, still, THANK YOU.

Tuesday, March 8

Hanky

I watched a Korean drama. A girl read a poem about encounters/friendship. She said her favourite part is this...




Good encounter is like a handkerchief,
When you're tired it wipe your sweat,
Then it wipe your tears when you're sad.






Now that's a reason to love Korean drama.

p/s: baru-baru ni ada kawan laki annoyed tengok ramai kawan perempuan letak gambar korean actor/singer sebagai profile picture di Facebook. When I heard that, I have this "me too!" feeling. =p
p/s2: me too means i am annoyed too, not i use Koreans as my profile pic ok. LOL

Tuesday, March 1

Siapa?

Tadi kau baru saja berbuat dosa. Menyumpah seranah mungkin, atau meninggalkan solat. Mungkin mengumpat mencela, atau memandang/membuka aurat manusia. Kemudian tidak berapa ketika kemudian, kamu duduk makan di restoran, kafeteria, atau warung. Diberi kamu rezeki, peluang dari Tuhan menjamah makanan.

Sedang baru tadi kamu mengingkar perintahNya. Melakukan larangNya. Menambah murkaNya. Tapi Dia masih melimpah kasih, walau dalam waktu ketika kita ini berdosa. Masih belum bertaubat, memohon ampun. Atau mungkin belum berfikir bercanang meminta taubat pun. Masih dia memberi kamu peluang.



Sekarang siapa yang menzalimi diri, kita atau Tuhan?



Dan mungkin ada juga antara kita yang sambil sedang enak menjamah makanan di restoran, kafeteria, atau warung; masih lagi menyumpah seranah,meninggal solat, mengumpat mencela, memandang/membuka aurat manusia. Berdosa kita dalam kita diberi nikmtnya...




Sekarang siapa yang menzalimi diri, kita atau Tuhan?





p/s: Jawapan aku? Kita. Nanti dibakar seksa neraka adalah kita, sedang tak terjejas bahkan sedikitpun zat Tuhan.

Nano

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

never like Hafiz ( I even hate him), but this song just clicked, dunno why...

p/s: teringat kisah nabi pergi niaga, dilindung awan bila mula-mula dengar awan nano ni. with few adjustments, this would be a really great nasyid eh? =p

 NEWER POSTS OLDER POSTS HOME