Pages

NAJNAJAKIA BLURGG

Di sini aku coret,lakar,conteng,lukis,catat,tulis,leter,bebel,sindir,ukir,pahat,tekap,warna cerita hidup aku

Friday, October 29

Books and Coaches

Were you the one I saw waiting at the bus stop?

Or the one I caught looking while I shop?

Or were you the glimpse I saw disappearing behind the wall?

Was that your number in all those strange missed calls?


Was that your eyes I saw between books and novels

When I go through those library’s bookshelves?

Were you the one who said sorry to me

For cutting the line because you need to hurry?


Were you the one in that late night train?

One that was wet of the relentless rain

Could you be the one I saw in the crowd crying?

One that held a crumpled paper with hands shaking


I know we’ll meet someday,

Be it a rainy night or a sunny day,

I know we’ll meet somewhere,

Be it the final train or the next book fair.


I don’t who, when, where

But this I’m sure: I’ll be there.


p/s: Sorry sebab banyak posts seemed to be too personal lately.... Well, I'm back!

Thursday, October 21

Intai

Semalam aku intai langit. Cari bintang cerah sebelah bulan. Itu Musytari. Terang tak termalap cahaya bulan, bersinar memantul kuasa mentari. Hantar mesej ringkas pada kakak, "Nak tengok Musytari?"
Berbalas-balas mesej ringkas berkali-kali kerana kakak masih tak jumpa bintang cerah. Sini juga nampak walau jerebu. Masakan tak terlihat cahaya terang aneh. Tak percaya agaknya Musytari bisa lihat terus guna mata kasar. Jumpa akhirnya. Sama-sama suka lihat Musytari.

Satu mesej sampai. "Terdetik hati aku nak bagitau Iwa...Hmm.rindu Iwa.."


Kuintai langit, kulihat kamu

Tuesday, October 19

Iwa. Ketawa. Belasungkawa.

Aku ketawa kuat-kuat
Aku senyum luas-luas

Adakah aku pura-pura
Atau aku memang gembira?

Jangan sesiapa tanya aku
Aku benar-benar tak tahu

Gembira mungkin
Lupa kamu,tidak

Wahai adik
Ketawa suka senyum aku
Bermakna aku teruskan hidup
Bukan sudah lupa aku pada kamu
Kain hitam dan ketayap putih
Biar jadi ingatan padamu
Biar jadi pengubat rindu

Kita jumpa juga nanti
Tunggu aku

Bila aku tayang kasut raya Converse warna biru...
Aku: "Iwa,hehehe..."
Adik: "Kenapa tak beli warna hitam?"
Aku: "Hitam?urgh..."

Adik...kau bagai sudah tahu (",)

Saturday, October 9

Faham

Aku percaya
Tiada satu batang tubuh manusia pun
Yang faham sesungguhnya
Isi hati
Rasa hati
Perasaan hati
Hati aku

Luka di kaki kiri
Tak mungkin kanan merasa

Mereka boleh menangis sehabis mungkin
Tapi berjurai jatuh pun tak mungkin merasa
Pedih dan sesak menahan nafas
Dengan dada luka terbuka

Kerana itu
Aku berpaling pada Tuhan
Yang mendengar, betul-betul mendengar
Yang simpati , sebenar-benar simpati

Tak pernah aku kecewa menghampar derita padaNya
Tak pernah beralih sedikit pun,
Biar panjang berjela aku mengeluh padaNya

Tak pernah berganjak sedikit pun
Biar tak teratur baris ayat
Dengan hela, esak dan sedu

Tuhan jangan Kau tinggal aku sendiri


[terima kasih buat teman yang cuba memahami. Tuhan saja pembalas jasamu.]





"Bila kau pula nanti terluka nanti, fahamilah bahawa tak mungkin aku faham semuanya,
Ceritalah padaku, tapi bicaralah sama Tuhanmu"

Friday, October 1

Mimpi

Lama tak call rumah.
call Emak.
Tanya pasal Adik.

Tadi mimpi tengah call Emak.

Lain macam.
Rumah sounded so different.

Tak sedap hati.
Ada bad feelings.

Gotta call ASAP. Stat.

Tapi orang cakap, mimpi mainan syaitan.
Orang cakap, mimpi is the opposite of what's gonna happen in reality.


Emak, pasang volume ringtone handphone kuat-kuat eh.
Esok Aja nak call.

Expecting good news. It has to be good.
 NEWER POSTS OLDER POSTS HOME