Pages

NAJNAJAKIA BLURGG

Di sini aku coret,lakar,conteng,lukis,catat,tulis,leter,bebel,sindir,ukir,pahat,tekap,warna cerita hidup aku

Monday, April 25

Boleh

mungkin tak perlu mustahil dan ajaib
mungkin tak perlu tenaga dan duit
mungkin yang perlu adalah
seorang untuk beritahu
yang kita boleh
yang kita mampu
seorang untuk beritahu
kita layak dicintaNya
kita layak disyafaat Baginda
selagi kita ada usaha dan pegang kuat percaya

Sunday, April 24

Alam

Kadang-kadang
Kuat sangat kita berpegang
Pada dunia dan orang
Bagai itu semua takkan hilang
Padahal sudah banyak tak terbilang
Diseksa didera berulang
Dek rasa sendiri dan seorang

Sungguh tidak adil Tuhan
Jika tak dicipta alam kemudian
Kerana alam yang ini terlalu kejam
Diharung saja siang dan malam






p/s: Hanya satu saja sebab dunia ini tak pernah memuaskan. kerana ini bukan dunia yang sebenarnya, ini dunia sementara

p/s2: Kalau anda orang Terengganu, mesti poem di atas (poem ke?) macam rhyme gila kan? Haha

Wednesday, April 20

Foto

Bagai sekeping foto

Dipenjara atas kertas glossy


Dilenyek menjadi dua dimensi

Digari pada dua paksi


Ditambat pada Y and X

Dipaksa melupa paksi Z

Tuesday, April 19

Mouth

Do you know when you should fend for yourself?
Do you know when to just shut up and accept?
If you have a foolproof plan/equation/device to know that,
Please, tell me

Wednesday, April 13

Tiga

Bagaimana aku boleh begini?
Hidup sendiri berteman sepi
Ada malam yang terlalu sunyi
Aku meringkuk seorang- mengharap siang

Kenapa tiada lagi manusia
yang bisa kukongsi setiap helai rahsia
Yang bisaku aku gelar teman
yang bisa kurangkul tanpa segan

Kenapa Kaucipta dunia kejam begini
Kenapa Kautakdir aku sendiri
Kenapa Kaujarak teman yang dulu
Kenapa Kautinggal aku mendebu

Biar aku ditimbus bawah abuk dan debu
biar aku diselirat binatang dan sawang
Biar aku retak dan serpih
Biar aku ditenggek najis dan tulang

Ini tiga tahun yang pilu
Tidak sedar lama berlalu
Ini tiga tahun yang jerih
Mengumpul pedih menuai sedih

Sunday, April 10

Take

Waktu aku 1st year dulu, aku rasa lecturer yang paling aku minat ialah Lecturer English, Miss Santy (ke Shanty eh? lupa). She's Indian I thing.

Bukan aku minat dia sebab dia perempuan. No.
Bukan sebab aku minat English.
Bukan jugak sebab dia lawa. Boleh la tahan =p

Aku minat dia sebab dia sempoi. Walaupun kelas kena buat waktu malam, kena menapak 400m ++ , but still aku semangat nak pergi. Padahal, English yang dia ajar quite boring actually, bukan macam kat sekolah punya English. Yet, dia sempoi sampai aku suka. She is one of the rare woman with sense of humour, which without having to be manly, which doesn't matter anyway *then why did i type this down?*

One thing I remember most about her must be her signature quote: "Don't take it to your heart." She always said this when she joked, which for some odd reason some people find her jokes offensive. Maybe when she told the jokes, she saw some frowning faces of my classmates. I don't see frowning faces, because I was too busy watching her face =D

Back to her quote, don't take it to your heart. I really love this one, because there's no point of bermuka ketat, serious segala right? Kenapa nak buat dalam tertekan, kalau dalam keadaan enjoy pun boleh jadi, betul tak? betul tak? *gedik

Kadang-kadang aku pun pernah rasa offended, but this quote somehow manage to cool me down. Thanks Miss Santy!

So there's one time I talk about things, and the person I'm talking to felt so offended, I felt offended. Somehow, some really odd ways, the person think I am attacking that one person with my words *bunyik pedang*
I was like, "Whattt?"
Hey, don't take it to your heart, it will just eat your heart dear.


p/s: There wa sanother quote from another lecturer, when I was in matrik. It goes, " Kalau orang tu tak boleh terima kamu melawak dengan dia, orang tu bukan lagi kawan kamu." His mom told him.



Don'ttake it to your heart! =D

Saturday, April 9

I'm Dead












Everybody: Hey Naja, isn't it a little bit to late to do your PSM? Submission date is next week rite?

Naja: Shut up.




p/s: the text behind the Robot is the actual of my PSM.I know. Boring.

Friday, April 8

Karej

It took courage for people to say things.
How good it is.
How bad it is.
So, before you shoot down everybody's dreams and hope,
Think of their courage, to do it.

So, the next time you say things like,

"Bob Lokman tu lain macam aku tengok. Ada ke dia join itu ini... Tak suka melawak dah..."

or

"Cakap macam dia perfect je."

or

"Engkau pun sama, nak cakap macam-macam pulak"

or

"Eleh, tak kemana la bisnes ko tu"


At least Bob Lokman have some sense to do something better. When he did that, he lost his main source of income mind you.
At least some people have the guts to say things right or wrong.
At least some people work their ass off than taking the easier way, like minta sedekah or taking their own life.

So, don't be some negative, unrealistic thinker. Open your mind wide.


p/s: I really hate when some people understand open-minded as not minding other people's doing and say. That's ignorant FYI.
p/s2: sorry for the cheezy title.

Tuesday, April 5

Double Hypocrisy

Really, I'm perfectly fine when people have two or three different personalities. Some people would say that's hypocrite.So what? But 2 / 3 personaliti? Macam mana tu???

Ok contoh:

Datuk T bila dengan kawan-kawan serumah dia bukan main bising lagi. Gelak berdekah-dekah. Melawak sakan. Itu personaliti 1 - dengan kawan-kawan.

Tapi bila dalam kelas, Datuk T senyap je. Nampak innocent je. Lecturer tanya soalan pun bukan main payah nak bukak suara (ok thats not really innocent eh? hoho). Girls langsung tak tau yang Datuk T ni pak lawak/mamat kepoh. Itu personaliti 2 - dengan girls.

Datuk T bila jumpa orang baru, jangan haraplah nak dengar dia tegur dulu atau senyum. Tapi,once dah kenal, orang sampai malas nak tegur, takut kena sembang dengan Datuk T 2-3 jam tepi jalan. Itu personaliti 3- dengan strangers.

So, this ain't wrong right? If you call this hypocrisy, you seriously have something wrong with your life. Takkan lah nak bersembang tepuk tampar dengan brader kaunter tiket bas macam buat dekat kawan-kawan right? That's way more worse than hypocrisy- it's crazy!

So why do I talk about this right now? It's not because somebody,someone,some random ticket counter guy came at me this morning and shove down my throat," You're hypocrite!"
No. that's not what happened.

What happened was somebody did something that quite similar to this false hypocrisy we discussed: double standard.

This one person when in front of those sweet little girls or a man friend that's quite fofular- he would go:

~owh okay, all right, cute gestures and smiling ear to ear, touchy touchy~~ *puke*

Tapi bila dengan aku:

~ah, apasal plak, ko buat sendiri ah, ko ar, malas ah, don't touch me~~ *cursing*

So, did he being multiple personalities, or being double standard?
Ding3! You're correct! That's totally double standardizing!

Kalau korang pernah kena double standard macam saye, ce angkat tangan macam saye ni *tangan godek-godek*

P/S: The Datuk T mentioned above did not refer to any living creatures.
P/S2: You don't have to go through my schedule today, just to know whether you're the one mentioned above- you are not. Nak terasa jugak, go rot. I don't care. LOL.
 NEWER POSTS OLDER POSTS HOME