Pages

NAJNAJAKIA BLURGG

Di sini aku coret,lakar,conteng,lukis,catat,tulis,leter,bebel,sindir,ukir,pahat,tekap,warna cerita hidup aku

Sunday, October 30

Bangkit Semula Kamu

Aku rasa makin menjauh dengan orang sekeliling aku.
Kerana ramai teman sudah mengambil jalan yang jauh dari prinsip aku.

Dan aku rasa aku makin menjauh dengan Tuhan.
Kerana aku sudah mengambil jalan yang jauh dari suruh dan tegah Tuhan.

Karma hits you real hard. Real and hard.

Thursday, October 27

Dot and Dust

I'm just a dot
I'm just a dust

But who are you to judge,
To show me no respect
      When you are just
      Another tiny speck


Boo-yah!

Tuesday, October 25

Tulis

Aku boleh tulis semahu aku.
Satu ayat.
Satu perenggan.
Satu karangan.
Satu cerpen.
Satu novel sekalipun.

Tapi apalah erti jika sekadar mencari nama dan puja.

Cukuplah sekadar satu kata.
Janji benar terbit dari jiwa.

Monday, October 24

Rapat

I never really have a best friend.

Because I don't deserve any.
    Because nobody wants to.
Because I annoyed many.
    The problem is me, not you

Wednesday, October 19

The Feng Yu Effect

Aku agak ramai dah tengok video kejam seorang budak perempuan kena langgar van, tapi orang lalu-lalang seorang pun tak tolong. Bagi yang tak sanggup nak tengok, here's the chronology of the story:

Video ini dirakam oleh satu CCTV kedai yang dihala ke jalan, di mana Yue Yue (nama budak perempuan tu) dilanggar dengan kejam. Ini bukanlah jalan yang sunyi. Jalan berbumbung. Keadaan dia macam market besar Nilai 3, cuma takde orang jual dekat tgh jalan tu. Keep that in mind: ramai orang dan depan kedai2.

Video bermula dengan seorang budak berjalan ke tengah jalan.
Datang satu van.
Van langgar Yue Yue.
Yue Yue jatuh.
Tayar kanan hadapan van lenyek Yue Yue di perut.
Van brek.
Pemandu tengok Yue Yue guna side mirror.
Yue Yue terbaring masih bernyawa. Antara dua tayar. Bergerak-gerak.
Pemandu teruskan langgar dengan tayar belakang.
Kesan tayar dari darah Yue Yue jelas sepanjang jalan.
Van hilang dari sight. 

Yue Yue masih bergerak. Sakit pastinya.
10 saat kemudian, seorang lelaki lalu. Yue Yue betul-betul di laluannya.
Buat-buat tak nampak. terus berjalan.
Satu motor lalu, elak dan pandang Yue Yue dan teruskan.
Seorang lelaki lalu, pandang dari jauh. terus berjalan.

Satu lori lalu, nampak Yue Yue, bagi lampu.
Dan langgar kaki Yue Yue (saat ni aku sebak walau aku tgk banyak kali)

Satu motor lalu.
Satu lagi motor.
Lagi satu.
Semua pandang dan berlalu.

Yue Yue masih hidup, masih ada pergerakan.
Satu motor lalu. berhenti. Dan teruskan.
Penunggang helmet merah lalu, pandang dan terus berlalu.
Seorang bapa dan anak berjalan lalu.
Hanya pandang Yue Yue dan terus berjalan.
Pemandu merah lalu lagi, hanya tengok dan berlalu lagi.

Kemudian seorang auntie pegang guni nampak Yue Yue.
Letak guni dan pergi pada Yue Yue.
Angkat Yue Yue dan letak di tepi jalan.
Auntie nampak bingung, mencari-cari bantuan mungkin.
Kemudian seorang perempuan muda berskirt hitam appear.
Terus meluru pada Yue Yue. Itu ibunya.
Angkat Yue Yue dan hilang dari pandangan CCTV.


Yue Yue dimasukkan ke hospital. Sangat nazak keadaannya. Yue Yue dalam keadaan koma yang kronik. Ahad lepas, Yue Yue hembuskan nafasnya yang terakhir. Segala derita dan ignorance yang dirasa Yue Yue terangkat sudah, tapi bukan untuk kita yang hidup dan waras untuk lupakan. Bagaimana tergamak manusia membiarkan seorang kanak-kanak kecil terlantar begitu selama 10 minit tanpa bantuan? 


Fakta kejam yang tiada dalam video:

1- Setelah kenalpasti pemandu van itu, bapanya terus berjumpa dia. And guess what? The first thing yang pemandu van tu  buat adalah meminta no akaun ayah Yue Yue. Kejam? Tunggu dulu fakta kedua.

2- Pemandu van itu mengaku, the reason dia langgar Yue Yue buat kali kedua adalah untuk pastikan Yue Yue MATI. Kerana bayaran pampasan kematian is lot less than menanggung yuran perubatan. Good logic, you animal.

3- Auntie yang tolong angkat Yue yue (the most humane that appeared in the video) kata, apabila dia minta bantuan dari orang sekeliling, jawapan yang dia dapat adalah "Mind your own business.."

4- Antara penjelasan kenapa tiada yang membantu adalah "The Feng Yu Effect." Pada tahun 2006, seorang makcik jatuh dan seorang lelaki membantu dia bangun. Tetapi lelaki itu kemudiannya disaman, dan dalam kes tu, makcik tu menang. Cerita lebih detail tentang makcik itu ada di sini. Oh, nama laki tu Feng Yu.


Ada kira-kira lima belas orang yang lalu-lalang dan tidak membantu. It is just out of our right mind. Bila dunia itu terlalu dikejar-kejar, kemanusiaan hilang macam lopak air di tengah panas mentari.

Tapi jangan ingat dekat China je ada manusia kejam. Dekat Malaysia ni, budak tingkatan 4 kelar anak luar nikah yang tak berdosa, kerana tak nak tanggung malu. Kejam tak kejam.

Jika korang di China, dan korang tahu tentang Feng Yu Effect adakah korang akan tolong Yue Yue?
Jujurnya bagi aku, ya. In any way I could. Anda?

p/s: Pemandu van dan lori yang melanggar Yue Yue ditahan dan dihukum.

Tuesday, October 18

Awkward

I love meeting new people.
I love the conversation.
I love knowing them.
I love listening to them.

But more often than once, I met new people that's so awkward to start a conversation with. It's still a conversation, but a lot of timid eyes and strange smiles going.

So far , I can only crack one code of the awkwardness. That is I became really shy in front of kinda high profile and popular people. I see them superior and I'm out of their league. That's one thing I discovered. Weird me eh?

That's one.

But this other one I can't find the reason why. I'm bubbly and all, trying to get the conversation going, but the other person just sorta gave awkward expression? What's up with that?
They still want the conversation to continue (I think), but their facial muscles tweak and turn so weirdly I cannot help but to feel- awkward (please improve your vocab Naja).

So, why?
Do you see me superior?Out of your league? hell to the no lah. I'm not at all popular or anything.
Nak kata hensem sangat sampai diorang segan nak sembang- ni,ni,ni jerawat bersepah.
Nak kata hodoh sangat sampai takut nak sembang- erm... okay, that might be possible...

Please don't be awkward around me. I don't wanna end up talking to a cat for the rest of my life.


P/s: And I did find cats that don't like me. BAD aura I have. kena mandi bunga ni.

Monday, October 17

Sahabat

Aku pandang kau tinggi, awan pun dicecah
Sebab itu aku paling pipi
Bila kaubuat perkara sebegitu rendah

Tell me, tell me how I should react

Friday, October 14

Get

I don't get why girls love Korean drama so much,
I don't get why boys want to be so buff,
I don't get why guys watch football 3am in the morning,
I don't get how girls find so much money to go shopping,
I don't get fishing,
 I certainly don't get F1 racing
I don't get smoking
I don't get modelling
I don't get Tumbler
I don't get Justin Beiber
I don't get cars and engines,
certainly not heavy machines,

But no worries
I don't get myself either

*If any one saw the link to Dream/Inception post; I'm sorry I retracted that post. I'm not sure if it's appropriate for you- or for me. If if you want to read it, just let me know in the comment below. I'll decide whether to re-post then.

Monday, October 3

Not Yet

I'm still picking up the pieces. And I crumbled while doing that.


I'm just not good enough for you.


Not yet.
 NEWER POSTS OLDER POSTS HOME